Pigmentna znamenja

Pigmentna znamenja (nevuse) imamo na koži vsi ljudje. Pojavijo se lahko kjerkoli na koži, lahko so prisotna na koži že ob rojstvu, pogosteje se pojavijo v prvih dvajsetih letih življenja. Običajno so temno rjave pike, okrogle ali ovalne oblike, enakomerne barve in gladkih robov. Za rjavo barvo so odgovorne celice, ki proizvajajo pigment melanin. Izpostavljanje soncu poveča nastanek števila pigmentnih znamenj.

 

Določena pigmentna znamenja se lahko pogosteje razvijejo v najbolj nevarno obliko kožnega raka - maligni melanom. Običajno so večja kot 5 mm, neenakomerno pigmentirana, nesimetrična in nepravilnih robov.

Ljudje, ki imajo na koži številna pigmentna znamenja imajo večjo možnost, da dobijo maligni melanom.

Tveganje za nastanek pa je večje pri:

• svetlopoltih in na sonce bolj občutljivih ljudeh (svetla polt, svetli lasje, modre oči),

• prisotnost številnih pigmentnih znamenj na koži (več kot 50) in prisotnost displastičnih nevusov

• prisotnost malignega melanoma pri krvnih sorodnikih

• povečana izpostavljenost soncu in sončne opekline v otroštvu

• sončenje v solariju

Zanje priporočamo redne preglede pri dermatologu, ki bo pregledal pigmentna znamenja in ugotovil, ali je kakšno znamenje sumljivo spremenjeno. V kolikor je znamenje sumljivo, je potrebna kirurška odstranitev.

Pomembno je tudi, da se ljudje sami naučijo rednega pregledovanja pigmentnih znamenj (npr. enkrat mesečno) ter na ta način pravočasno ugotovijo spremembo znamenj, ki jih že imajo na koži ali pa pojava novih sumljivih znamenj.

Kako samopregledovati znamenja?

  1. Pozorno preglejte obraz, ne pozabite na ušesa in pri tem uporabite ogledalo. Preglejte tudi lasišče s pomočjo sušilnika za lase.
  2. Preglejte dlani in notranje strani podlakti in nadlakti. S pomočjo ogledala preglejte komolce in pazduhe.
  3. Preglejte vrat, trebuh in prsi (ženske naj pozorno pregledajo predel pod dojkami).
  4. Preglejte tilnik, ramena in hrbet pred ogledalom ob pomoči drugega, ročnega ogledala. Ne pozabite na zadnjo stran stegen, zadnjico in predel za ušesi.
  5. V sedečem položaju preglejte notranjo stran stegen, narte in podplate. Ne pozabite na nohte in predel spolovil, pri čemer uporabite ogledalo.
  6. *Metodo priporoča Fundacija za boj proti kožnemu raku (The Skin Cancer Foundation).

 

Pomembna je zaščita pred soncem, uporaba zaščitnih krem, oblačil, pokrival in sončnih očal. Na škodljivo delovanje sončnega sevanja so posebno občutljivi otroci. Njihova koža je tanjša in manj poraščena, povrhu v prvem desetletju življenja slabše tvori zaščitno kožno barvilo.