Občutljiva in razdražljiva koža

Danes je v Evropi do 60% žensk, ki menijo, da je njihova koža preobčutljiva. Za tako kožo je značilna preobčutljivost za zunanje dejavnike, kot so veter, mraz, vročina, sonce ter preobčutljivost za različne kozmetične in negovalne izdelke.

Občutljiva koža je običajno suha in stanjšana, na njej velikokrat ni vidnih znakov vnetja. Lahko se pojavijo luščenje, rdečica in vidne kapilare. Ljudje s tako kožo navajo občutek zatezanja, občutljivost za vročino ali mraz, lahko tudi srbenje. Pojem občutljiva ali reaktivna koža definiramo kot preobčutljivost, v katero niso vključeni alergološki oz. imunološki mehanizmi. Izredno občutljivo kožo naj bi imeli okrog 14% Evropejcev, predvsem žensk. Le pri 12% teh žensk je občutljiva koža prirojena.

Pri dedni občutljivosti gre za dedno nagnjenost. Na razvoj le te vplivajo tudi spol, starost, rasa.Običajno se pojavlja pri svetlopoltih tipih žensk s svetlimi ali rdečimi lasmi. Njihova koža proizvaja zelo malo maščob, ob tem imajo zelo tanko roženo plast in malo zaščitnega pigmenta.

K občutljivi koži so bolj nagnjeni posamezniki z alergijskimi kožnimi boleznimi.

Pri pridobljeni občutljivosti gre za normalno kožo, ki je postala občutljiva zaradi delovanja zunanjih vplivov, kot so onesnaženo okolje, nepravilna nega, duševni in telesni stres. Ti vplivi krnijo pregradno funkcijo kože, ki predstavlja najpomembnejšo zaščito pred vdorom snovi iz okolice v kožo in podkožje in delno varuje pred UV žarki. Pomembno preprečuje izhlapevanje vode skozi kožo in prispeva k ohranitvi notranjega okolja. Skozi poškodovano kožno pregrado lažje vstopajo tudi različne snovi iz kozmetičnih izdelkov in izdelkov za nego kože, ki lahko povzročajo njeno draženje.

Idiopatska občutjivost nastane iz neznanega vzroka.

Nastanek rdečice pri občutljivi koži je na začetku običajno povezan z zunanjimi vplivi, kot so stres, sprememba temperature (toplota oz. vročina), hrana in alkohol( ki vsebujejo histamin, nitrite, sulfite, tiramin) in je pogosto prehodnega značaja. Različni vplivi, kot so ponavlajajoči stres, vnetne reakcije, povečana prepustnost žilnih sten in povečana odzivnost vazomotornih živcev, pa povzročajo ponavljajoče zardevanje, kar v daljšem obdobju pripelje do stalne rdečice z vidnimi kapilarami.

Občutljiva in razdražljiva koža je lahko simptom drugega kožnega obolenja ali stanja, ki se lahko pojavi pri rozaceji, pri alergijskih boleznih kože, kot sta kontaktni alergijski dermatitis in atopijski dermatitis.

Pojavi se lahko pri kozmetičnih postopkih, ki povzročajo mehanično draženje kože, pri zdravljenju z izdelki, ki vsebujejo vitamin A, v menopavzi zaradi hormonskih sprememb.

Pri negi občutljive kože ni pomembno, ali je občutljivost pridobljena ali je koža naravno občutljiva. Izdelkov za čiščenje in nego občutljive kože ni priporočjivo pogosto menjati.

Priporočljivo je uporabljati izdelke, ki niso odišavljeni, vsebujejo pa nežna čistilna sredstva, sestavine rastlinskega izvora in pomirjajoče aktivne sestavine.

Ljudje z občutljivo kožo naj se izogibajo vročim pijačam in vroči hrani, kofeinu in začimbam ter naj se izogibajo ekstremnim temperaturam in stresnim situacijam. priporočena je redna zaščita pred soncem.

 

 

 

Poglejte si tudi: Kožni Rak »