Kožni Rak

Obstajajo različne vrste kožnega raka.

Najpogostejši je bazaliom, ki običajno nastane na soncu izpostavljenih predelih kože kot je obraz, hrbet. Raste več let, ne da bi povzročal težave.  Najpogosteje se pojavi kot ranica, ki dalj časa ne celi ali kot dalj časa trajajoča bunčica podobna mozolju.

Če se ga ne zdravi, se lahko razširi v globino in uniči spodaj ležeča tkiva. Običajno ne povzroča zasevkov, zdravljenje je učinkovito.

Ploščatocelični karcinom kože (spinaliom) je drugi najpogostejši maligni kožni tumor. Lahko nastane kjer koli na koži, tudi na soncu neizpostavljenih delih, pogosto tudi na ustnicah in uhljih.

Najnevarnejši med kožnimi raki je maligni melanom.V približno 30% primerov se razvije v že obstoječem kožnem znamenju, v približno 70 % pa se pojavi kot novo znamenje kjerkoli na koži, lahko tudi na sluznicah. Zelo hitro dela zasevke v sosednja tkiva in v različne organe, zato je umrljivost zaradi melanoma visoka. Nevarnost za nastanek malignega melanoma je večja pri ljudeh, ki se izpostavljajo soncu, ljudeh s svetlo poltjo in ljudeh s številnimi pigmentnimi znamenji.